Senast uppdaterad: januari 3, 2017

Birka VikingastadenStockholms län

Birka

Upptäck historien på Birka! Välkommen till Birka, som även brukar kallas för Sveriges första stad. Birka Vikingastaden ligger på ön Björkö i Mälaren – en plats som var vikingarnas viktigaste handelsplats. Hit åker du för att gå på egna strövtåg i kulturlandskapet, följa med på guidad visning i fornlämningsområdet, besöka vikingamuseet och den rekonstruerade vikingabyn med sina tidstypiska smedjor och vävstugor.

Birka grundades på 750-talet. På ön byttes varor från när och fjärran och än i dag syns spåren efter de människor som föddes, levde och dog här. Idag utgör Birka ett av Unescos Världsarv.

Björkö är en lummig ö som dessutom bjuder in till natursköna promenader, svalkande bad och besök i fornlämningsområdet där guiderna berättar om vikingarnas Birka.

Restaurang Särimner erbjuder mat och dryck. Våra visningar ingår i besöket om du kommer till ön med någon av Strömmas båtar. Vi har pålästa guider som visar dig runt i fornlämningsområdet och ger en tydlig bild av platsen där staden Birka en gång låg. Vi erbjuder flera typer av visningar på Birka under säsongen.

Birkavisningarna finns på svenska och för våra utländska besökare har vi skapat en lite kortare visning som inte kräver så stora förkunskaper om vikingar som svenskar ofta har.

Birkasommar, vikingamarknad, arkeologiska utgrävningar… Det är mycket som händer ute på Birka på sommaren!

Välkommen till Mälaren och Björkö!

Hjälp andra! Lämna en recension!
Svara på frågan: =+

Birka Vikingastaden

 

Händer i Birka vikingastad

Hos oss på Birka händer nästan alltid något! Förutom vårt vanliga utbud av visningar och museibesök kan du också komma hit för att gå på matvandringar, upptäcka Barnens Birka och mycket annat! Se vad som händer sommaren 2017 i kalendariet nedan.

29 april  Säsongspremiär för 2017!
20 och 27 maj  Matvandringar på Birka. Förbokning krävs.
6 juni  Nationaldagsfirande
25 juni-7 juli  Barnens Birka
8-30 juli  Vikingar på Birka
26 aug och 2 sept  Matvandringar på Birka. Förbokning krävs.
27 aug  Arkeologins dag – Kammargravens hemlighet
24 sept  Säsongsavslutning

 

 

Kontakt

Telefon: 08-1200 40 00

 

 

Annat

  • Ålder: 0-99år
  • Skötrum: NEJ.
  • Barnvagnsvänligt: JA.
  • Café: JA.
  • Restaurang: JA.

 

 

Om restaurang / café

Ombord m/s Victoria finns restaurang och cafeteria, som är öppna under både ut- och hemresan. På Björkö finns restaurang Särimner där du bl.a. finner vikingatida inslag på menyn. I vårt nyöppnade Café Eldrimner finns kaffe/te, kylda drycker, glass, matiga mackor, piroger, gott kaffebröd och mycket mer.

 

Hitta till Birka vikingastaden

 

Kollektivtrafik

Boka på vår hemsida: www.strommakanalbolaget.se Med Strömma Kanalbolaget kan man åka till Birka från följande avgångsplatser: – Stockholm, Stadshusbron – Nya Kungshatt – Vårby brygga – Jungfrusund – Rastaholm (Ekerö) – Härjarö – Hovgården – Mariefred brygga Ombordstigning vid mellanliggande bryggor går ej att boka online. Boka på telefon: 08-12 00 40 00 Det går bra att ta sig till Björkö/Birka med egen båt, i Birkas gästhamn finns det plats för upp till 40 fritidsbåtar.

 

 

Vägbeskrivning

Det går att ta sig till Hovgården på Adelsö med egen bil eller lokaltrafik. Från Hovgårdsbryggan går båt Birka.

 

 

Parkering

Om man väljer att ta båten från Hovgården på Adelsö finns parkering där.

 

 

Adress

Björkö, 178 92 Adelsö