Senast uppdaterad: december 29, 2016

Gripsholms slottSödermanlands län

Mariefred

Gripsholms slott i Mariefred. Gripsholm – Gustav Vasas slott Omslutet av Mälarens vatten höjer sig Gripsholms slottstorn över småstadsidyllen Mariefred. Gripsholm är känt som Gustav Vasas slott. Han grundade slottet 1537.

Vandra genom de många salarna och vindlande gångarna. Här ryms en fyrahundraårig historia. Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III:s teater från 1700-talet är några av höjdpunkterna. På Gripsholm flanerar du på den romantiska Slottsholmen vid Gripsholmsviken eller möter de kungliga hjortarna i naturreservatet Gripsholms hjorthage.

De första trädgårdarna var både lust- och nyttoinriktade med odlingsland för kryddor, blommor och fruktträd. Även idag odlas de blommor som behövs för att pryda slottet. Fruktträdgården med 250 träd ger råvaran till den äppelmust som finns att köpa i slottsboden.

För barnfamiljen har vi fantasieggande familjevisningar av slottet. Vi tittar på porträtt av prinsessor och prinsar som barn. I Rustkammaren möter barnen bland annat ett uppstoppat lejon och rustningar från Gustav III:s tid. Rundturen i slottet avslutas i Målarstugan. Där väntar papper, kritor och annat kreativt material för de barn som vill skildra sina upplevelser på slottet.

Hjälp andra! Lämna en recension!
Svara på frågan: =+

Gripsholms slott

 

Öppettider

April–14 maj: lördag–söndag, helgdag, kl. 12.00–15.00
15 maj–september: dagligen kl. 10.00–16.00
Oktober–november: lördag–söndag kl. 12.00–15.00

 

 

Pris

Vuxna 130 kr
Studerande 65 kr
Barn 0–6 år fri entré i målsman sällskap

 

 

Kontakt

Telefon: 0159-101 94

 

 

Annat

  • Ålder: 0-99år
  • Skötrum: JA
  • Barnvagnsvänligt: JA. Barnvagnar anpassade för slottets känsliga miljö finns till utlåning. Medhavda barnvagnar parkeras vid entrén.
  • Café: NEJ
  • Restaurang: NEJ

 

 

Om restaurang / café

Restauranger och caféer finns i slottets närhet (gångavstånd). Medhavd matsäck kan ätas vid slottets trädgårdsbord.

 

Hitta till Gripsholms slott

 

Kollektivtrafik

Tåg från Stockholms central till Läggesta. Därifrån anslutningsbuss (cirka 4 km till Mariefred). Under sommarhalvåret kan även museijärnvägens ångtåg användas som färdmedel från Läggesta till Mariefred/Gripsholms slott. Ångbåt sträckan Stockholm–Mariefred, sommartid alla dagar utom måndagar, S/S Mariefred

 

 

Vägbeskrivning

Cirka sju mil söder om Stockholm längs E-20 ligger avfarten mot Mariefred och Gripsholms Slott.

 

 

Parkering

Parkeringsplats vid infarten till slottet för bilar och bussar. Gratis för besökare till slottet. Handikappsparkering finns till höger före vindbryggan till slottet.

 

 

Adress

Gripsholms slott, 647 31 Mariefred