Senast uppdaterad: november 30, 2016

Kleva Gruva

Holsbybrunn

Kleva Gruva Holsbybrunn– ett spännande utflyktsmål i Småland! Historien om Kleva Gruva började 1691 när en fattig klockare från Skede tog en promenad på toppen av Kleva berget och fick se någonting blänka som guld i en sten. Stenen analyserades, men analysen visade att den innehöll för låg guldhalt. Däremot fanns en relativt stor andel koppar i malmen (ca. 0,5%) och därför bildades ett bolag och gruvdriften började några år senare.

Gruvan öppnades för turism 1991 av Vetlanda kommun, efter omfattande säkerhetsåtgärder. Sedan 1995 drivs verksamheten i privat regi. Varje år mellan maj och augusti besöker tusentals gäster, från hela Sverige och även många andra länder, Kleva Gruva. De utforskar gruvan, går på skattjakt, njuter av naturen och utnyttjar grillplatserna.

Kleva Gruva ligger ca 10 km från Vetlanda mitt i skogen på Klevberget i det vackra småländska landskapet med kullar, skogar, enar, sjöar och typiska svenska trähus. I närheten finns en sjö med badplats och den populära staden Vimmerby når man efter ungefär en timme med bil.

Gruvvandring
Utforska gruvan med en guide eller på egen hand, utrustad med en ficklampa och en hjälm på huvudet. Det finns en sjö och olika orter, schakt och gångar.

Skattjakt
För barn erbjuder vi tre skattjakter av olika svårighetsgrad för att gruvvandringen ska bli mer spännande. Den lilla skattjakten är för något yngre barn är därför något enklare. Uppdraget är att leta rätt på symboler och rita av dem. De andra skattjakterna är lite svårare där man förutom att hitta symboler måste man dessutom få fram ett lösenord med hjälp av symbolerna. Vi har även ett flertal skattjakter som genomförs i området utanför gruvan. Uppgiften är att hitta gömda tecken med hjälp av en karta och i slutändan få fram ett lösenord.

Guldvaskning
1691 hittade en fattig klockare från Skede en sten som blänkte lik guld. Men analysen visade att stenen innehöll för låg guldhalt. Däremot fanns en andel koppar i malmen och därför började gruvdriften några år senare. Men det fanns guld i områden och om du är duktig och tålmodig och dessutom har tur så kan du också hitta en eller flera bitar guld hos oss. Vi visar dig hur det funkar och du kan ta med dig vad du hittar i en liten guldrör.

Klättring
Vår klättervägg har vi utomhus och den är 9 m hög och kan utnyttjas av två klättrare samtidigt. Varje klättrare behöver en ytterligare person för att säkra honom. Ni får utrustningen och instruktioner för säkringen från oss.

Klätterväggen kan utnyttjas av barn och vuxna oavsett om de redan har erfarenhet av klättring eller ej.

 

Hjälp andra! Lämna en recension!
Svara på frågan: =+

Kleva Gruva

 

Öppettider

17 oktober – 21 oktober, 2016
Söndag – Torsdag
11 – 15

 

 

Pris

Entré för vuxna 100 kr, entré för barn 3-12 år 60 kr, pensionärer och studenter 80 kr.

 

Separata priser för guidade turer, skattjakt, guldvaskning och klättring, se vänligen vår webbsida.

 

 

Kontakt

Telefon: +46 0383 – 54033

 

Mail: info@klevagruva.se

 

 

Annat

  • Ålder: 0-99 år
  • Skötrum: NEJ
  • Barnvagnsvänligt: JA
  • Café: JA
  • Restaurang: NEJ

 

 

Om Restaurangen / Caféet

Det finns en butik på området där det går utmärkt att köpa kaka, godis, kaffe, choklad samt närproducerade korvar för egen grillning.

 

Hitta till Kleva Gruva

 

Kollektivtrafik

Vi har ingen information om att kollektivtrafik kör till Kleva Gruva.

 

 

Vägbeskrivning

Det är lätt att hitta oss om ni orienterar er på riksvägen 47 (tidigare 127) mellan Vetlanda och Målilla. 10 km öster om Vetlanda ligger Holsbybrunn. Där finns en brun-vit skylt Kleva Gruva 7 km. När ni följer den, så leder ytterligare skyltar (6 km, 2 km, 1 km) er till oss.

 

 

Parkering

Ja.

 

 

Adress

Kleva Gruva 1, Holsbybrunn. Använder du GPS så gäller följande koordinater N: 57°27’34,19” och Ö:15°15’23,83”