Senast uppdaterad: december 30, 2016

Sveriges JärnvägsmuseumGävleborgs län

Gävle

På Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle finns en av världens finaste järnvägshistoriska samlingar. På Sveriges Järnvägsmuseum får besökare uppleva, ta på och till och med gå in i många stora föremål såsom lok och vagnar!

Se de äldsta, tyngsta, snabbaste och vackraste loken. Ta del av Sveriges järnvägshistoria från mitten av 1850-talet till nutid. Våra yngsta gäster är viktigast för oss, barnen är vår framtid. För dom ordnar vi familjedagar, aktiviteter under skolornas och förskolornas lov och bedriver pedagogisk verksamhet för ungdomar i skolåldern.

Lilla station är barnens alldeles egna lekrum. Här klär man ut sig, leker tåg, tittar på modelljärnvägen och bygger tågbana. I bokhyllan finns barnböcker på flera språk och en mysig soffa att sitta och läsa i. På onsdagar är det fri entré och Loklekis på museet (obs! inte på lov). Vi plockar fram fler tågleksaker i Lilla Station. Biblioteket har också öppet på onsdagar.

Inne i museet visas järnvägsutställningen i 6 hallar. För barnen har vi låtit bygga en Lego-utställning med ett samhälle i miniatyr där alla trafikslag finns representerade. Under sommaren och vid olika evenemang kör vi minitåg – en stor upplevelse i litet format! Banan ligger vackert i järnvägsmuseets park och du får bland annat åka över broar och genom en tunnel. Vi har också lekytor utomhus.

Välkommen till Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle!

Hjälp andra! Lämna en recension!
Svara på frågan: =+

Sveriges Järnvägsmuseum

 

Öppettider

Tisdag – söndag klockan 10.00–16.00.

 

 

Pris

Vuxen: 60 kr.
Studerande: 40 kr (mot uppvisande av studentlegitimation).
Barn t.o.m. 19 år: fri entré.
Onsdagar: fri entré (OBS! gäller ej vid skolornas och förskolornas lov).

 

 

Kontakt

Telefon: 010-123 21 00

 

 

Annat

  • Ålder: 0-99år
  • Skötrum: JA.
  • Barnvagnsvänligt: JA.
  • Café: JA.
  • Restaurang: NEJ.

 

 

Om restaurang / café

I vårt café avnjuter du både fika och lättare luch. Vi har varma mackor, toast och ciabatta. Pannkakor att värma i micron och barnmatsburkar samt kaffebröd. Här finns även godis och glass. Under vissa skollov samt vid sommarprogrammet är restaurangvagnen Café Ångvisslan öppen för våra gäster och erbjuder både mat och fika. Barnstolar finns att låna.

 

Hitta till Sveriges Järnvägsmuseum

 

Kollektivtrafik

Buss 3 avgår från Rådhuset, i riktning mot Bomhus. Avstigning vid hållplats Järnvägsmuseet.

 

 

Vägbeskrivning

Museet ligger inom cykel- och promenadavstånd från stadscentrum (ca 2 km). Från Gävle Central går du över ån till Muréngatan och följer den söderut. Vid koloniträdgårdarna tar du cykelvägen till vänster under järnvägen. Kommer du med bil längs E4an – ta av vid den södra infarten, Gävle S, och följ skyltarna.

 

 

Parkering

Parkering finns i närheten.

 

 

Adress

Rälsgatan 1, 801 05 Gävle