Senast uppdaterad: december 23, 2016

VelamsundStockholms län

Saltsjö-Boo

I Nackas östligaste del Boo, ligger Velamsund. Ett utflyktsmål med härliga bad och fin natur Velamsunds naturreservat är ett av Nackas största friluftsområden, ca 700 hektar stort. Området omsluter Velamsundsviken och Insjön. Här finns mycket att uppleva och många möjligheter till aktiviteter.

I Magasinet hittar du en värmestuga där man kan äta egen matsäck. Där finns också omklädningsrum med duschar för dig som vill motionera i området. Bredvid Magasinet finns en badplats och en mindre lekplats. Badplatsen har sandstrand, bryggor och gräsytor. I området finns det flera vandringsvägar och motionsslingor, bland annat ett belyst 2,5 km långt elljusspår.

Vid Velamsund gård kan du se höns och ridskolans hästar. Runt om i naturreservatet finns hagar med får, getter och kor. Kom ihåg att det inte är tillåtet att mata djuren.

Booleden är en längre vandringsled som passerar området. Nacka Naturskola ordnar en del arrangemang i området. Dessutom har de verksamhet för förskolor och skolor. I Velamsund är flera intressenter verksamma, bland annat Nacka ridklubb, Boo IFs kajak och skidsektion, Nacka golfklubb och Velamsunds båtklubb.

Vill man fika, äta eller köpa glass ska man besöka Långa raden, en huslänga från 1800-talet.

I en träddunge finns en skyddad grillplats med stockar att sitta på. På marken är det grus. En bit bort finns ytterligare sittplatser och en grill. Ca 250 meter bort vid Velamsundsviken ligger restaurang Långa raden.

Hjälp andra! Lämna en recension!
Svara på frågan: =+

Hitta till Velamsund

 

Kollektivtrafik

Med Buss kommer du med nr 422 eller 445 från Slussen. Kliv av vid hållplats Kils Gård och följ Velamsundsvägen ner till gården, en promenad på ca 2 km. Från Värmdövägen vid Idunskolan går en gratisbuss till Velamsund. Bussen går måndag till fredag och alla är välkomna att följa med.

 

 

Vägbeskrivning

Velamsund ligger ca 18 km från Slussen i östra Nacka. Med bil från Stockholm åker du Värmdöleden (väg 222) mot Gustavsberg, ta av vid trafikplats Orminge, mot Orminge centrum. Sväng av Ormingeleden åt höger vid skylt Gustavsberg och ta höger på Värmdövägen. Efter ca 4 km svänger du vänster in på Velamsundsvägen, skyltning finns. Följ Velamsundsvägen ner till gårdsområdet och parkeringen.

 

 

Parkering

Parkeringsplatser finns i området.

 

 

Adress

Velamsundsvägen, 132 37 Saltsjö-Boo