Jullekar med barnen

Jullekar

Jullekar för barnen brukar vara ett uppskattat inslag i jultider. Jullekar brukar passa lika bra att leka både i väntan på att tomten ska komma och efter julmaten. Här nedan har vi presenterat några populära lekar som inte kräver så mycket planering och där både barn och vuxna kan delta. Många barn tycker särskilt om när de vuxna deltar i lekarna, därför har vi försökt att välja lekar som både barn och vuxna kan tycka är roliga.

Minnesleken

En rolig lek där även de lite yngre barnen kan delta är den här minnesleken. Lägg ett urval av julsaker på en bricka, det kan vara mindre julgransprydnader, julgodis eller annat. Ställ en klocka på exempelvis två minuter och låt alla deltagare titta ordentligt på sakerna på bordet. Lägg sedan en filt över sakerna eller låt alla deltagare gå in i ett annat rum. Den som minns flest av sakerna vinner. Vill man sedan variera leken så kan lekledaren gå tillbaka och istället ta bort ett par av sakerna. Den som först kan säga vilka saker som saknas vinner.

Doftmemory

Ett populärt barnspel som passar de lite yngre barnen och barn i mellanåldern är Memory, det går vanligtvis går ut på att man ska hitta två stycken likadana bilder eller spelbrickor. Här är en variant på spelet med en liten julaktig twist. Plocka fram små koppar eller andra behållare och lägg i olika saker som har en julaktig doft, det kan vara pepparkakor, kanel, kakaopulver, kaffe osv. Det måste finnas två exemplar som båda innehåller samma doft. Placera kopparna på ett bord och låt sedan deltagarna med förbundna ögon lukta sig fram till de koppar som innehåller samma doft. Den som lyckas pricka in flest antal rätt dofter är den som vinner. Observera att man inte bör kunna se eller känna sig fram till vad det är som luktar, utan att det endast är lukten som bör avgöra.

Pepparkakeleken

Den här julleken passar bra om man är flera stycken och går fint att göra utomhus. Börja med att dela upp deltagarna i par om två. Varje par får en lite större pepparkaka som de ska kasta mellan varandra. För varje kast som de lyckas med flyttar de ett steg längre ifrån varandra. Det par som klarar att ha det längsta avståndet mellan sig utan att pepparkakan går sönder är det par som vinner. Räkna med många smulor och lösa kakbitar. Gör ni den utomhus blir även vinterfåglarna glada.

Julpromenaden

Den här leken kräver lite förberedelse av lekledaren som i förväg kan fixa en riktig julpromenad till de mindre barnen. Häng ut julsaker i exempelvis trädgården och låt barnen räkna hur många saker de passerar på promenaden. Vill man göra en riktig tävling kan man hänga upp godiskolor och annat och sedan låta den som hittar det korrekta antalet få godiset.

Tomteluvan

En julafton ska väl också ha en rolig ringlek. Alla som deltar i leken sätter sig på golvet i en ring bakom varandra, så att de ser nacken på personen framför sig. En person i ringen har en tomteluva på sig. Lekledaren sätter igång julmusiken och när den börjar spela tar personen med tomteluvan på sig av sig den och sätter den på personen framför istället. Så fortsätter det tills ledaren stänger av musiken. Den som då har tomteluvan på sig blir utslagen. Vill man inte ha med utslagningsmomentet så kan man istället bestämma att den som har tomteluvan på sig får genomföra någon form av uppdrag (som lekledaren bör ha bestämt i förväg). Det kan handla om att hjälpa till med att duka av eller att diska efter maten eller något annat uppdrag. På så sätt kan man hitta på uppgifter till både stora och små och detta är också en lite lekfull variant på att fördela uppgifter på julafton.

Gömma tomte

För den här leken kan man behöva en jultomte i choklad, men det går såklart bra med något annat också. Är det en grupp med barn bör ett av barnen först få vänta utanför rummet, de övriga barnen får tillsammans med lekledaren vara med och gömma chokladtomten. Göm den helst på ett ställe där den inte syns, ni kan lägga den lågt ner i rummet nära golvet (fisk) eller högt upp nära taket (fågel) eller mittemellan (mittemellan). När barnet som först stod utanför rummet nu kommer in i rummet kan han eller hon fråga: ”Fågel, fisk eller mittemellan?” och de andra barnen bör då svara vilket av detta som är mest korrekt. Har ni valt ett svårt gömställe kan ni hjälpa till genom att ge små ledtrådar till den som letar; är barnet nära gömstället kan ni ropa att det är ”varmt”, är det i helt fel del av rummet och långt ifrån gömstället är det ”kallt”. Är barnet väldigt nära chokladtomten kan ni ropa att ”Det bränns!”. Vill man göra en tävling av det hela kan man ta tid på hur snabbt de olika barnen hittar chokladtomten. Den som har den bästa tiden vinner förstås chokladtomten.

Julklappsspelet

Julklappsspelet är kanske inget för de allra minsta barnen, men är nog så underhållande för både barn och vuxna. Alla deltagare tar med två inslagna julklappar för en summa som man tidigare kommit överens om, kanske 50 kr/st. Därefter sätter sig alla kring ett bord och julklapparna lägger man i en hög i mitten på bordet. Ta sedan en tärning och låt alla slå en gång, den som slår högst börjar.

Den som därefter först slår en sexa får sedan vara först med att välja julklapp ur högen. På det här sättet fördelar man julklapparna i gruppen, alla ska ha fått två julklappar var. När alla har fått två julklappar var är det dags för en paus där alla får öppna sina julklappar. Vill man kan man sluta spelet här. Eller så är det nu som det riktiga julspelet börjar!

Sätt en äggklocka på exempelvis 15 minuter. Ta sedan tärningen igen och låt alla slå med den en gång, den som slår högst börjar. Därefter sätter man igång klockan och nu gäller det att vara först att slå en sexa. Den som är först med detta måste sedan byta paket med någon och den man vill byta med måste släppa ifrån sig det paket som den andra vill ha. Spelet fortsätter på det här sättet tills det att klockan ringer. Då avslutas spelet och man får behålla de julklappar som man har framför sig.

För många familjer kan det här även vara ett sätt att frångå den traditionella julklappsutdelningen och slippa den värsta julstressen på ett kul och roligt sätt som ofta lockar till både gemenskap och glada skratt.